Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Reparatiewet jaarrekening flex-bv ingetrokken

Geplaatst op: 13-05-2014, 10:09:49

Door de nieuwe wetgeving rond de flex-bv kan het zomaar zijn dat u ineens minder tijd heeft om uw jaarrekening te deponeren. Minister Opstelten van Justitie en Veiligheid zou dit onbedoelde effect van de wet repareren, maar hij heeft de reparatiewet onlangs ingetrokken. U moet dus op blijven letten bij het deponeren van de jaarrekening.

De introductie van de flex-bv had tot gevolg dat als alle aandeelhouders in uw bv ook bestuurders zijn, de jaarrekening bij ondertekening direct is goedgekeurd. In plaats van de gebruikelijke 13 maanden heeft u in dat geval slechts maximaal 11 maanden en acht dagen de tijd na de afloop van het boekjaar. De jaarrekening moet immers binnen acht dagen na de vaststelling gepubliceerd worden. In het bericht ‘Spoedig meer tijd om jaarrekening te deponeren’ las u al over het voornemen van de minister om dit ongewenste effect van het nieuwe bv-recht te corrigeren. De minister wilde dit eerst doen via de Verzamelwet Veiligheid en Justitie 2013, maar heeft hier toch van afgezien. De minister heeft geoordeeld dat een dergelijke wijziging niet past binnen de verzamelwet. Hij heeft aangekondigd om op korte termijn een nieuw voorstel in te dienen.

Vereenvoudiging van de wetgeving leidt tot problemen

De vereenvoudigde procedure rond het vaststellen van de jaarrekening had uw leven makkelijker moeten maken door de administratieve lasten terug te dringen. Voorheen moest u als bestuurder de jaarrekening ondertekenen en vervolgens nog formeel een aandeelhoudersvergadering bijeenroepen om de jaarrekening goed te keuren. Als u ook de enige aandeelhouder bent, is dat een overbodige formele exercitie. Dat u nu minder tijd heeft om de jaarrekening te deponeren, kan vervelende gevolgen hebben als u toch de oorspronkelijke termijn van 13 maanden wenst aan te houden. Bij een faillissement van uw bv kan u dan worden verweten de jaarrekening te laat te hebben gedeponeerd. Dit kan vervolgens leiden tot een beschuldiging van onbehoorlijk bestuur.

Bron: www.rendement.nl van 13 mei 2014.

Ga terug naar de vorige pagina